Dough Development
.
Window test atau juga di kenali
sebagai gluten test adalah sinonim dengan bakers untuk mengetahui doh yang di
uli sudah sedia untuk di keluarkan dari mesin penguli.
.
Ambil sedikit doh kemudian REGANGKAN
secara perlahan lahan dengan menggunakan hujung jari.
.
Jika doh yang di uli boleh di
regangkan dengan lapisan yang NIPIS,ini menunjukan doh sudah sedia dan fully
developed
.
Kesan jika TIDAK CUKUP DI ULI:
.
1. Doh akan menjadi kasar dan proses
rounding atau make up agak sukar untuk di lakukan
.
2. Doh akan merekah ketika proses
pengembangan kerana lapisan film yang terjadi pada gluten tidak dapat menahan
carbon di oksida yang di hasilkan oleh yis
.
3. Roti akan menjadi bantat, kasar dan
mengecil kerana lapisan GLUTEN tidak cukup sempurna semasa proses menguli.
.
4. Tekstur roti akan tebal pada
lapisan isi dan dinding roti kerana proses menguli tidak cukup untuk
menghasilkan lapisan yang nipis
.
doh elastik |
pastikan doh yang di uli dapat
menghasilkan lapisan yang nipis seperti gambar di atas supaya kualiti roti
dapat di hasilkan dengan sempurna.
- copypaste dari #goldenrepublic #chefgarang -
.
0 ulasan:
Post a Comment