nukilan

Friday, January 31, 2014

Frozen Doh

Perkongsian menarik ttg frozen doh (previous posts)

By Haslina Hassan on Sunday, 1 December 2013 at 00:58
https://www.facebook.com/groups/391522514306990/permalink/413418495450725/
(boleh klik link diatas utk penerangan lanjut)

 Info sharing oleh Suhaimie MN

 1)Doh yg disimpan dlm chiller msh blh kembang sbb suhu chiller bkn suhu yg blh bt doh jd beku.simpan dlm freezer br doh blh beku.proses pengembangan msh b'laku walaupun simpan dlm chiller.cuma prosesnya sgt slow.kalau nk tggl semlm sgt tdk sesuai utk simpan dlm chiller.simpan dlm freezer sbb masa sgt lama.

 2)Kalau nk simpan dlm chiller/freezer pastikan ditutup rapat dgn bekas.lps mixed,simpan dlm bks b'tutup then simpan dlm chiller/freezer.kenapa kene bks kedap udara/b'tutup sbb doh roti sifatnya spt spoonge.akan serap semua bau dlm free/chiller tu.pnh dgr org kata nk hilang bau letak beberapa keping roti/arang dlm bonet kete @ peti sejuk?mcm tu juga doh roti.bygkan kalau dlm tu ada ikan,lauk2 smlm yg x abis,abis semua bau diserap dlm doh.penambah perisa semula jadi doh tu

3)Doh yg disimpan dlm chiller hanya utk 3-4 jam shj (anggaran).doh yg disimpan dlm chiller blh thn semalan.thn tu dr segi dia x kembang ye.ingt,sbb ada yis.

4)Doh yg dikeluarkan dr chiller,blh trs bt next step cth,bhgikan doh @ bentukkan/nk isi filling ke.doh yg keluar dr freezer kene defrost dulu dlm suhu blk.

Tips: kalau doh x abis,jgn buang.bekukan,then mskkan dlm adunan kita masa kita nk bancuh yg br.pastikan defrost dulu.nti rosak lak mixer kita.


***  Xperlu tggu hingga hilang sejuknya.asalkan sehingga doh blh dihandle.maksudnya blh kita uli/bulat2kan.jgn lak sape2 cuba defrost dlm microwave ye!menangis saya dgr ntt.

*** Bila kita dah uli/bulat2 doh tu,angin dah keluar dr doh.kene proof/kembangkan lg.naik smpai max 3 kali kembang then br blh bakar.kalau bakar trs lps defrost,keras roti tu.
  
*** yup, kalau kita xde space utk simpan doh dlm chiller la. kalau ada blh letak kejap tp jgn bkr sewaktu doh tu sejuk. temperature oven akan jatuh kalau kita bakar semasa doh sejuk. jd pembakaran xkan sama mcm 1st batch yg x msk dlm chiller tu.

***Kalau oven kita kecik,another option,kita blh play around dgn yis.cthnya,kalau kita guna 20gm yis utk setiap adunan.so,adunan ke2 kita kurangkan yis jd 18gm ke.adunan ke 3 kurangkan jd 16gm ke.so,dgn kurangnya yis,doh akan lmbt skt kembang.so,blh bg masa roti kita msk dulu then bila kita nk bkr next batch,roti just perfect kembangnya.phm kan?

0 ulasan: